CONCERT VOOR PLANTEN


In Barcelona heeft een orkest in de concertzaal een concert gegeven waarbij op elke stoel van de zaal een kamerplant zat. Omdat tijdens de corona-periode geen mensen naar de concerten mochten komen hadden de muzikanten dit bedacht.
bekijk het concert
Kunnen planten eigenlijk muziek horen of voelen? 
Als dat zo is, welke muziek vinden ze dan mooi? Hoe zou je aan planten kunnen zien dat ze muziek mooi vinden of dat ze muziek kunnen horen?
Van welke muziek zou een cactus houden of een zonnebloem?

Opdracht:
Maak een ontwerp van een "Muzikale plant" Hoe zie je aan een plant dat hij muzikaal is? Kan jouw plant muziek maken of luisteren? Welke muziek kan hij maken of luistert hij graag naar? Laat dat goed zien in je ontwerp. Ga na het ontwerpen de plant maken van allerlei materialen, zoals takjes, knutselspullen, dennenappels, eikels, touwtjes, enz...

TOONLADDERS: MAJEUR EN MINEUR

Liedjes worden gemaakt met muzieknoten. Die noten staan op papier, de melodie van een liedje wordt gemaakt met de hulp van toonladders. Er is een liedje over de toonladder gemaakt, je kent het vast wel:
do re mi (engels)
do re mi (nederlands)
Elk liedje wordt met noten uit de toonladder gemaakt. Dat noem je dan de melodie, hoe het liedje klinkt. Het gekke is dat sommige liedjes vrolijk klinken en van andere liedjes wordt je soms wat droevig als je er naar luistert. Dat komt doordat de melodie van de liedjes in majeur of mineur wordt geschreven met noten. Kijk naar het filmpje bovenaan hoe dat komt!

Opdracht:
Luister naar de volgende 2 liedjes, het is hetzelfde liedje, maar anders gezongen...
Kies 1 van de 2 liedjes uit en maak tijdens het luisteren er van een tekening die je gevoel laat zien wat je krijgt als je het liedje luistert.
liedje 1
liedje 2


COMPONEREN!


Misschien ken je wel componisten, zoals Bach of Mozart, zij schreven klassieke muziek. Maar ook nu zijn er verschillende componisten die muziek schrijven. Soms componeren artiesten hun eigen muziek en liedjes, maar soms componeren ze ook voor anderen. Componeren doe je niet alleen voor orkesten, maar ook voor bijvoorbeeld een zanger of band.
Componeren van muziek kan op verschillende manieren. Kijk het bovenstaande filmpje. Deze jongen heeft zelf een compositie (een stuk gecomponeerd) voor een trommel/drum concert. Hij heeft thuis eerst bedacht welke spullen hij wil gebruiken voor zijn muziekstuk en heeft daarna bedacht hoe hij het gaat doen, wat eerst en wat erna. In het onderstaande filmpje vertelt iemand hoe je kunt componeren, waar je aan moet denken. Je hoeft niet perse muzieknoten te gebruiken, je kunt het ook tekenen of uitschrijven of opnemen wat je wilt componeren, dan ben je een componist!
componeren filmpje

Opdracht:
Pak je etui en componeer met de spullen uit je etui een muziekstuk. Bedenk een manier om het op te schrijven/componeren zodat je het later weer kan spelen of dat anderen het kunnen spelen. Je kunt zelfs een stuk componeren voor 2 personen, denk goed na hoe je dat kunt opschrijven (noten, tekeningen, woorden, enz). Geef als je klaar bent een concert (natuurlijk in overleg wanneer dat het beste uitkomt...)


WISKUNDE

Er zijn allerlei leuke wiskunde-opdrachten! Via de link kom je bij een website die is gemaakt door onze wiskunde-juf Mignon. Je kunt in het menu een opdracht kiezen. Heel veel plezier met het uitvoeren ervan, als je iets niet weet, laat je je ouders of broer en zus maar lekker mee denken!

parallellogramvoorwiskunde.nl

extra KEUZE opdrachten om thuis of op school te maken ( overleg even met je mentor/juf/meester op school wat mag) Hieronder links naar leuke vervolg video's of puzzels, werkbladen, kleurplaten, recepten en verhalen...

ZOEK de paddenstoel..
Kijk naar het plaatje hierboven, waar zit de paddenstoel?

Zin in een verhaal?
Griekse mythologie, het verhaal van pan
verhaal pan
Of
een grappig filmpje van Ernie en Bert?
bert en ernie

Een filmpje kijken van zingende planten?
filmpje

Origami, instrumenten of noten vouwen!
origami 1
origami 2

Luister naar het muziekverhaal van peter en de wolf
muziekverhaal

Film kijken van het klokhuis over muziek en dans
klokhuis

Muzieknoten sudoku maken? (wel even zelf printen)
sudoku

Lekker even naar muziek luisteren? Een concert van Slagerij van Kampen met anderen... (drummen en blazen)
slagerij van kampen

Meer weten over bekende componisten?
beethoven
dvorak

Doe een muziekinstrumenten quiz!
quiz

Oefenen met toonladders en noten: Print dan de volgende werkbladen uit!
werkblad noten

Zin in een sinterklaas liedje, maar dan effe anders? Jazz...
sint jazz

Meer weten over toonladders?
kort filmpje
piano toonladders

Heb je altijd al willen weten waarom die tonen do re mi heten?
uitleg do re mi

doolhof maken? (zelf even printen)
piano doolhof


HINT zoekplaatje: kijk goed in het midden een beetje naar beneden...